DiscoverDementia logo

'Wat als we zouden kunnen verbinden met de verlorene?'

Dementie + Muziek = Magie

Vanuit de opdracht ‘Maak een muzikaal object voor mensen met een beperking’ ben ik de research fase in gedoken op zoek naar een interessante ingang. Al gauw kwam ik (door bijvoorbeeld de docu ‘Alive inside’) op het fenomeen dat de combinatie dementie + muziek sterk was.

Het blijkt dat zelfs in een gevorderd stadium van dementie, waarin iemand zijn naasten niet herkent, muziek kan zorgen voor een opleving. Muziek is namelijk sterk gekoppeld aan verbindingen door verschillende hersengebieden heen.

Vrouw met dementie kijkt uit het raam van verzorgingstehuis

Familieleden kunnen geen contact maken in het late stadium

Het late stadium

Voor familieleden is het late stadium van dementie vaak het zwaarst. Voor mijn onderzoek heb ik meegelopen in zorgtehuis ‘Land van Horne’ te Budel waar ik veel van het personeel en de bewoners heb mogen leren.

Hetgeen wat mij het meest raakte is dat familieleden geen contact meer kunnen maken met hun geliefde/ouder/grootouder. Zij hebben het hier zwaar mee en weten niet goed wat ze moeten doen op visite. Dit werd dus mijn focus.

Ontwerpboard van DiscoverDementia met ontwerptekeningen toont hoe het product tot stand is gekomen

Inzichten vertalen naar waarde

Op zoek naar waarde

Met een duidelijk richtpunt ben ik op zoek gegaan naar een waardevolle invulling. De ideation fase bestond uit grove ideeën op papier zetten, een selectie maken, reflecteren met de experts (verplegers en familieleden in het zorghuis) en een prototype maken.

Vervolgens ben ik met het prototype weer het zorghuis in gedoken en heb ik samen met de experts het concept gevalideerd. Er kwamen een hoop inzichten uit, die ik vervolgens heb geanalyseerd om het concept vervolgens te verfijnen.

Ouderen met dementie in verzorgingstehuis met een verpleegster

Valideren met de experts

Een kussen als remedie

Warmte. Zachtheid. Rust. Een kussen als perfect medium tussen jou als familielid en jouw geliefde met dementie. Pak zijn/haar hand beet en ga op zoek naar melodieën uit het verleden die bij hem/haar een lichtje laat branden.

In het kussen zitten geluiden verstopt. Dit kunnen muziekfragmenten zijn uit het verleden. Maar ook ingesproken of ingezongen boodschappen door familieleden. Of zelfs dierengeluiden*. Door deze te vinden kan er een contactmoment ontstaan.

*mensen met dementie reageren erg positief op dieren- en babygeluiden

De prototype kussen van DiscoverDementia in gebruik

Zoeken naar geluiden met geliefde

DiscoverDementia App*

Zing, vertel, rijm, zoek en vind. Door middel van een bijbehorende app kun je als familie de kussen vullen met gewenste geluiden. Plaats de geluiden onder het gewenste vakje en discover.

Als additioneel idee biedt de app ook de mogelijkheid tot het opbouwen van een Dementie-geluiden bibliotheek. Waarbij alle gebruikers toegang zouden hebben tot geluiden uit het verleden.

Screenshots van de DiscoverDementia prototype app

Vul het kussen via een handige app
*het is een fictieve app

Winaar Beste Zorgidee van Nederland 2014

Tot mijn grote eer heb ik in 2014 de prijs voor Beste Zorgidee van Nederland uitgezet door de ONVZ morgen winnen.

Eriano Troenokarso met de prijs voor de winnaar van 'Het beste zorgidee van Nederland' in 2014

Selected Works

DiscoverDementiaProject type

Eriano.nl logo